Veelgestelde vragen
Wie zorgt voor de beschikbaarheid van laadinfra?
er zijn 3 vormen van laden die voor gaan komen:
-
- Laden op privaat terrein; hierbij realiseert de eigenaar van het terrein (cq het bedrijf zelf de benodigde laadinfrastructuur.
- Semi-publiek laden (bv in een parkeergarage of een afgesloten parkeerterrein): de eigenaar/exploitant realiseert de laadinfra die door de gebruikers van de locatie gebruikt kan worden.
- Publiek laden (denk aan laden langs de weg of op publieke laadpleinen): hier zal de overheid (in het geval van een ze-zone de gemeente) de leiding nemen.
Om ervoor te zorgen dat de benodigde laadinfrastructuur gelijke tred houdt met de opschaling van het aantal ze-voertuigen is het voor alle partijen belangrijk om op tijd werk te maken van de realisatie van laadinfrastructuur.
Laadinfrastructuur is namelijk niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. Er lopen diverse projecten waarin gekeken wordt naar de inrichting van de logistiek met inzet van zero-emissievoertuigen, en welke laadcycli daarbij passen.
De Nationale Agenda Laadinfrastructuur bekijkt met diverse betrokken partijen (zoals energieleveranciers, laadinfra-aanbieders en netwerkwerkbeheerders) hoe het netwerk ingericht moet worden om te kunnen voldoen aan de behoefte. Het gehele vraagstuk vraagt afstemming en samenwerking tussen vraag, aanbod en ruimtelijke ordening om tot strategische keuzes voor omvang en locatie van het aanbod van laadinfra te komen.
Wanneer wordt de zero-emissievrachtwagen of -bestelauto betaalbaar of concurrerend met diesel?
Verscheidene TCO-modellen laten zien dat, afhankelijk van de logistieke inzet emissieloze bestelauto’s qua kilometerprijs al dicht bij dieselvoertuigen zitten. Alleen kijken naar het verschil in aanschafprijs geeft geen goede vergelijking.
Welke aanpassing van de logistieke systemen is nodig als elektrische vrachtwagens niet kunnen doen wat we gewend zijn?
Met de huidige logistieke systemen kan een dieselvoertuig inderdaad niet een-op-een vervangen worden door een e-truck. Omdat de range van bijvoorbeeld een batterij aangedreven voertuig lager is, moeten er veranderingen in het logistieke systeem worden doorgevoerd. Waterstof biedt al een grotere range, maar is nog steeds niet vergelijkbaar met diesel. Voor de vrachtwagens is een overgangsregeling tot 2030 afgesproken.
Wel kan worden verkend of een alternatief logistiek systeem een optie is voor uw bedrijf. Hierbij kan worden gedacht aan een logistieke hub of via deelvoertuigen.
Zijn hybride trucks met geofencing toegestaan in zero-emissiezones?
Geofencing is een techniek waarmee met geografische gegevens een gebied afgebakend wordt. Hiermee zou het voertuig (automatisch) overschakelen op de emissieloze aandrijflijn op het moment dat deze de zero-emissiezone in rijdt.
Een plug-in hybride vrachtwagen kan je middels een externe stekker opladen. Deze voertuigen kunnen een ontheffing krijgen, mits ze aantoonbaar elektrisch rijden in de zone.
Waar kan ik subsidie aanvragen voor de aanschaf van een zero-emissievoertuig?
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat ondernemers kunnen rekenen op financiële ondersteuning bij de aanschaf van een zero-emissie bestelauto. Het ministerie van IenW heeft op 9 februari 2021 een subsidieregeling gepubliceerd die op 15 maart 2021 operationeel is geworden onder de naam Subsidieregeling Emissieloze Bestelauto's, afgekort SEBA.
Meer informatie hierover is te vinden op de website van het RVO. Of lees deze factsheet.
Waar kan ik subsidie aanvragen voor de aanschaf van een licht elektrisch voertuig of een cargobike?
U kunt hiervoor contact opnemen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Zijn er logistieke hubs bij mij in de buurt waar ik gebruik van kan maken?
Op www.stadshubs.nl kunt u meer informatie vinden over stadshubs die op dit moment al operationeel zijn.
Ik kan/wil zelf geen zero-emissiebestelauto of -vrachtwagen kopen. Wat zijn alternatieven?
U kunt zoeken naar een andere vorm van financiering zoals lease of verkennen of een ander logistiek concept bij u past. Hierbij kunt u denken aan een aanbieder die voor u het transport emissievrij kan vervoeren bijvoorbeeld via een hub.