Het kan zijn dat u geen toegang heeft tot ZE-zones met uw voertuig, omdat uw voertuig een te lage emissieklasse heeft of te oud is en buiten de overgangsregeling valt. Soms worden er wel uitzonderingen gemaakt. We hebben het dan over vrijstellingen en ontheffingen. Een vrijstelling wordt bepaald op basis van het kenteken en krijgt u automatisch. Een ontheffing moet u zelf aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling of ontheffing, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Vrijstellingen

Vrijstellingen gelden tot 1-1-2030.

Bestelauto’s
Uw bestelauto is vrijgesteld als u aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:
1. Uw voertuig is 40 jaar of ouder (oldtimer).
2. U heeft een rolstoeltoegankelijk voertuig met een carrosseriecode SH of een bijzonderheidscode 70, 145, 146, 147 of 149. 
 

Vrachtauto’s
Uw vrachtauto is vrijgesteld als u aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:
1. Uw voertuig is 40 jaar of ouder (oldtimer).
2. Uw voertuig heeft carrosseriecode 15, 16, 19, 23, 26, 27, 31 of aanduiding voor speciale doeleinden SB of SF en uw voertuig is 12 jaar of jonger. Deze vrijstelling loopt tot uiterlijk 1-1-2030 of tot het moment dat het voertuig voor die tijd 13 jaar oud wordt, gerekend vanaf de Datum Eerste Toelating (DET). 

Voorbeeld 1: een voertuig met carrosseriecode 15 en een DET van 1-1-2015, heeft toegang tot 1-1-2028. Het voertuig wordt dan 13 jaar.

Voorbeeld 2: een voeruig met carrosseriecode 15 en een DET van 1-1-2024, heeft toegang tot 1-1-2030. De vrijstelling geldt tot uiterlijk 1-1-2030.


Ontheffingen

 

Wanneer uw voertuig geen toegang heeft tot een zero-emissiezone is het in sommige gevallen mogelijk om een ontheffing te krijgen. Er zijn ontheffingen die landelijk gelden en ontheffingen die alleen in een bepaalde ZE-gemeente gaan gelden. Meer informatie over de ontheffingen, de voorwaarden en aanvragen vindt u op de website van de RDW. De ontheffingen worden centraal verleend door de deelnemende ZE-gemeenten.

Vragen over ontheffingen kunt u stellen aan: info@zero-emissieloket.nl.

 

TIP: Bepaal in hoeverre de zero-emissiezones invloed hebben op uw situatie:

  • Hoe vaak verwacht u in een zero-emissiezone te komen? Op deze pagina ziet u in welke gemeenten de ZE-zones gaan komen en wanneer ze ingaan. De zero-emissiezones komen niet in heel Nederland. Wellicht komt u er zelden of nooit.
  • De ZE-zones gelden niet voor personenauto's, taxi's en autobussen.
  • Het kan zijn dat uw voertuig de ZE-zones nog even de ZE-zones in mag omdat het een bedrijfsauto een emissieklasse 5 of 6 heeft, of een vrachtwagen met een datum eerste toelating van na 1-1-2017. Doe voor de zekerheid de kentekencheck om te zien tot wanneeer u toegang heeft.