de zero-emissiezones komen eraan

Om de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad te verbeteren en de overlast te beperken stellen 29 gemeenten een gebied in zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Zo’n gebied noemen we een zero-emissiezone (afgekort: ZE-zone). Dit betekent dat bestel- en vrachtauto’s in de ZE-zone vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling, geldt er voor sommige voertuigcategorieën een vrijstelling en komen er ontheffingen

Op deze site lees je waar de zones komen, vanaf wanneer ze ingaan, voor wie ze gelden en hoe ondernemers zich het beste kunnen voorbereiden op de komst van de ZE-zones.

Waar komen de ZE-zones?

Wat zijn de toegangsregels voor mijn voertuig?

Wat zijn de overgangsregelingen?

Vrijstellingen en ontheffingen

Stappenplan elektrisch rijden

Subsidies en fiscale regelingen

Veelgestelde vragen


Heb je een vraag?

Neem CONTACT met ons op.

 
De website opwegnaarZES.nl is een initiatief van de ondertekenaars van de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek. De redactie van de website wordt gevoerd door het Ministerie IenW in samenspraak met SPES, de deelnemende gemeenten en branche- en werkgeversorganisaties.
 
De wettelijke kaders voor de invoering van de zero-emissiezones zijn vastgelegd in Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens.

Via de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek onderzoeken publieke en private partijen sinds 2014 hoe ze de binnensteden zero-emissie gaan bevoorraden. Er zijn geweldige initiatieven ontwikkeld en inmiddels zijn ruim 200 partijen aangesloten.

De noodzaak tot stevigere en snellere CO2-maatregelen nam de laatste jaren toe en leidde in 2019 tot het Klimaatakkoord. Daarin werden de doelen voor stadslogistiek concreet, zoals de invoering van 30 tot 40 zero-emissiezones van de grootste gemeenten voor vrachtauto’s en bestelauto’s in 2025. Die kunnen jaarlijks 1,0 megaton CO2-uitstoot besparen.

Zero-emissiezones

Om de 30 tot 40 zero-emissiezones uit het Klimaatakkoord in 2025 te realiseren, moeten we de mooie initiatieven uit de Green Deal verder opschalen. Hiervoor zijn afspraken in de maak tussen gemeenten, branchevertegenwoordigers en de Rijksoverheid. We ontwikkelen een gezamenlijk landelijk actieplan en maken afspraken over uniforme uitgangspunten. Deze afspraken leggen we vast in een zogeheten uitvoeringsagenda.

Lees meer over de zero-emissiezones

Of ga direct naar de informatie op maat:

Voor gemeentenVoor bedrijven

Tijdlijn

tijdlijn-desktop.png

OVERSTAPPEN NAAR DUURZAAM TRANSPORT

Overstappen naar duurzaam en uitstootvrij vervoer is nog niet altijd even makkelijk. Waar begin je als ondernemer? Daarvoor hebben wij een stappenplan gemaakt om je goed op weg te helpen.


GRATIS PERSOONLIJK ADVIES

Wil je graag persoonlijk advies? Een aantal gemeenten/regio's hebben logistiek makelaars die je graag helpen. Hun hulp en advies is gratis. Ze zijn er om zowel kleine en grote ondernemers te ondersteunen bij de overstap naar zero-emissievoertuigen en schonere logistiek. Voor ieder bedrijf kijken ze wat de meest efficiënte en voordelige oplossing is.

De logistiek makelaars zijn actief in de volgende gemeenten:

Leiden: Michael van Wijngaarden of Jan-Willem Dikmans

Maastricht: Michel Oldenburg

Nijmegen: Tim Wille of Mark Luikens

Rotterdam en regio: maak een afspraak met een van de adviseurs op logistiek010.nl/persoonlijk-advies

Schiphol: uitstootvrij@schiphol.nl

Tilburg: Ivo Santegoets

Utrecht: Ivo Santegoets of Berend van Heezik

Venlo: Mark Luikens

ZaanstadEtiënne van der Horst en Yorick Waardenburg

Zwolle: Christa Baas

Logistiek makelaar Mark Luikens

Video: Logistiek makelaar Mark Luikens

Video: Logistiek makelaar Michel Oldenburg

Video: Logistiek makelaar Michael van Wijngaarden


VERHALEN VAN ANDERE ONDERNEMERS

Check ook de website doehetzero.nl. Deze website is speciaal gemaakt voor de kleine MKB-er en ZZP-er, om hen te helpen en inspireren in de transitie naar zero-emissie vervoer.

Link naar video van de hovenier

Hovenier Willemstein uit Waddinxveen

Link naar video van de action

Winkelketen Action over ZE-vrachtauto's

Transportbedrijf Bode Scholten over ZE- logistiek

Stadshub Hubbel

Ondernemers uit Zuid Holland over de invoering van de ZE-zones

Link naar video over glashandel van Ooijen

Glashandel van Ooyen uit Landgraaf

Installatiebedrijf Van Dorp

Moss over last mile stadslogistiek

Link naar video ondernemers uit Limburg

Limburgse ondernemers over de invoering van de ZE-zones


DISCLAIMER: 

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en typefouten worden voorbehouden. De Rijksoverheid heeft de informatie op de website met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Het is echter niet uitgesloten dat de weergegeven informatie verouderd, onjuist of onvolledig is.