Informatie voor bedrijven

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige zero-emissiezone (ZE-zone) of moet je voor het leveren van goederen of het uitvoeren van (onderhouds-) werkzaamheden in een toekomstige ZE-zone zijn? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent.

Vanaf 2025 worden zero-emissiezones voor bestel- en vrachtauto’s ingevoerd in Nederlandse gemeenten. Als ondernemer, vraag je je vast af: hoe bereid ik mijn bedrijf voor op zero-emissiezones en op duurzame, schone logistiek? In het overzichtelijke stappenplan voor mkb’ers van Stichting Natuur & Milieu, geven wij je avast alle informatie die je moet weten.

Bekijk en download hier het stappenplan

Waar komen de ZE-zones?

Inmiddels hebben de volgende 27 gemeenten een besluit tot invoering van een zero-emissie zone genomen. bekijk de zones hier.

ZES-toegang ZE-zones-.png

De landelijke regels voor de toegang van bestel- en vrachtwagens tot de zero-emissiezone. Weet je de emissieklasse van jouw voertuig niet, dan kan je deze met je kenteken via deze link opzoeken bij de RDW (na het invoeren van het kenteken vindt je de emissieklasse onder de button motor en milieu).

           Handige rekentools

Laden voor logistiek 

Direct naar veelgestelde vragen

Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto's, SEBA

Ben je ondernemer en koop of financial-lease je een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto voor het vervoer van goederen? Dan kan je een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Bij operationele lease kan je leasemaatschappij subsidie aanvragen om in aanmerking te komen voor de SEBA. Deze regeling geldt alleen voor bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kg) die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen. Je kan tot maximaal € 5.000 subsidie ontvangen per bedrijfsauto.

Meer informatie over SEBA vind je op de website van de RVO of in deze factsheet.

Mia en Vamil voor ondernemers

Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen zoals een elektrische bestelauto? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Met de MIA en Vamil kan je belastingvoordeel netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag. Meer informatie over de Mia\Vamil vindt u op de website van de RVO.

Subsidieregeling schoon en emissieloos bouwen, SSEB

Wilt u emissieloze (uitstootvrije) bouwmachines kopen of uw bestaande bouwwerktuigen/zeegaande bouwvaartuigen ombouwen? Of heeft u een innovatief idee om emissieloze (uitstootvrije) bouwmachines en de daarvoor benodigde laadinfrastructuur te verbeteren? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). De regeling richt zich op bouwbedrijven die in Nederland gevestigd zijn die zelf materieel hebben en bedrijven die bouwmaterieel verhuren. Met bouwmachines bedoelen we bouwwerktuigen, hulpfuncties en bouwvoertuigen. Meer informatie over de SSEB vindt u op de website van de RVO.

nieuws

seminar 3 juni.png

Seminar Zero-emissie stadslogistiek 3 juni

11 mei 2022

Thema: ervaringen delen over de grens

Lees meer (Seminar Zero-emissie stadslogistiek 3 juni)
hubklup.png

Bedrijf in beeld: HubKlup

29 april 2022

HubKlup zet zich in om alle vers-leveringen aan de horeca emissieloos te maken.

Lees meer (Bedrijf in beeld: HubKlup)
SPES_logo_DIAP.png

SPES-project: Informeren, activeren en enthousiasmeren van MKB in Zaanstreek-Waterland

28 april 2022

In Noord-Holland worden verschillende zero-emissiezones voor stadslogistiek ingevoerd en met name MKB’ers en zzp’ers zijn hiervan vaak niet op de hoogte.

Lees meer (SPES-project: Informeren, activeren en enthousiasmeren van MKB in Zaanstreek-Waterland)

tools

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige zero-emissiezone of moet je daar zijn voor het afleveren van goederen of service-logistiek? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent voor je bedrijfsvoering, zowel financieel als organisatorisch. Dat kan met deze door Districon en Panteia ontwikkelde tools. Deze tools helpen je slim op weg naar emissievrije logistiek. 

TCO-model vracht 

Met het Total Cost of Ownership-model (TCO-model) kunt u een inschatting maken van de kosten van een heavy-duty BEV (vrachtvoertuigen van 3,5 ton of meer) over de hele levenscyclus.

Online simulator elektrisch rijden

Met deze uiterst praktische webtool krijg je als ondernemer snel en eenvoudig inzicht in wat elektrisch rijden betekent voor je bedrijfsbeleid, zowel financieel als organisatorisch.

ze-zones

ze-zones

ze-zones op de zes kaart

Benieuwd welke zero-emissiezones zijn aangekondigd door gemeenten? Of ben je nieuwsgierig waar de ZE-stadshubs liggen? Op deze interactieve kaart vind je deze en andere relevante geografische data, zoals de locaties van winkelgebieden, waterstoflaadpunten en milieuzones. 

Bekijk de kaart