Om de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad te verbeteren en de overlast te beperken stellen 29 gemeenten een gebied in zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Zo’n gebied noemen we een zero-emissiezone (afgekort: ZE-zone). Dit betekent dat bestel- en vrachtauto’s in de ZE-zone vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling, geldt er voor sommige voertuigcategorieën een vrijstelling en komen er ontheffingen

Op deze site lees je waar de zones komen, vanaf wanneer ze ingaan, voor wie ze gelden en hoe ondernemers zich het beste kunnen voorbereiden op de komst van de ZE-zones.

Kan je de informatie op de website niet vinden? Neem dan contact met ons op.

Waar komen de ZE-zones?
Wat zijn de toegangsregels?
Vrijstellingen en ontheffingen

Wil je meerdere kentekens tegelijk checken? Dan kan dat via ze-scan.nl.

Overstappen naar duurzaam en uitstootvrij vervoer is nog niet altijd even makkelijk. Waar begin je als ondernemer? Wanneer je de overstap wilt maken naar elektrisch vervoer, hebben wij een stappenplan gemaakt om je goed op weg te helpen. 

Wil je graag persoonlijk advies? Veel gemeenten hebben logistiek makelaars die je graag helpen. Hun hulp en advies is gratis. Ze zijn er om zowel kleine en grote ondernemers te ondersteunen bij de overstap naar zero-emissievoertuigen en schonere logistiek. Voor ieder bedrijf kijken ze wat de meest efficiënte en voordelige oplossing is. Bekijk deze pagina welke logistiek makelaar er bij jou in de buurt zit. 

Verhalen van ondernemers

Veel ondernemers zijn bezig om zich voor te bereiden op de zero-emissiezones. Hun ervaringen en verhalen zie je hieronder. Check ook de website doehetzero.nl. Deze website is speciaal gemaakt voor de MKB-er en ZZP-er.

Link naar video van de hovenier

Hovenier Willemstein uit Waddinxveen

Link naar video van de action

Winkelketen Action over ZE-vrachtauto's

Transportbedrijf Bode Scholten over ZE- logistiek

Stadshub Hubbel

Ondernemers uit Zuid Holland over de invoering van de ZE-zones

Link naar video over glashandel van Ooijen

Glashandel van Ooyen uit Landgraaf

Installatiebedrijf Van Dorp

Moss over last mile stadslogistiek

Link naar video ondernemers uit Limburg

Limburgse ondernemers over de invoering van de ZE-zones


De website opwegnaarZES.nl is een initiatief van de ondertekenaars van de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek. De redactie van de website wordt gevoerd door het Ministerie IenW in samenspraak met SPES, de deelnemende gemeenten en branche- en werkgeversorganisaties.
 
De wettelijke kaders voor de invoering van de zero-emissiezones zijn vastgelegd in Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens.

 

DISCLAIMER: 

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en typefouten worden voorbehouden. De Rijksoverheid heeft de informatie op de website met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Het is echter niet uitgesloten dat de weergegeven informatie verouderd, onjuist of onvolledig is.