Informatie voor bedrijven

Om de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad te verbeteren en de overlast te beperken stellen 28 gemeenten een gebied in zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Zo’n gebied noemen we een zero-emissiezone (afgekort: ZE-zone). Dit betekent dat vanaf 1 januari 2025 bestel- en vrachtauto’s in de ZE-zone uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 nog een overgangsregeling.

De invoering van de zero-emissiezones in de binnensteden lijkt misschien nog ver weg, maar het is verstandig nú al aan de slag te gaan, zodat je tijdig en goed voorbereid bent.

wanneer komen de ze-zones?

Vanaf 1 januari 2025 worden de zero-emissiezones ingevoerd en moeten bestel- en vrachtauto’s in de ZE-zone uitstootvrij zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 nog een overgangsregeling. Hieronder kan je zien welke voertuigen tot welk moment toegang hebben.

Toegangseisen bestelauto's:

  • Alle nieuwe bestelauto’s die ná 1 januari 2025 op kenteken worden gezet moeten emissievrij zijn in een zero-emissiezone.

  • Alle bestelauto’s moeten vanaf 1 januari 2030 emissievrij zijn in een zero-emissiezone.

Overgangsregelingen:

  • Bestelauto’s in Euroklasse/emissieklasse 4 of lager kunnen vanaf 1 januari 2025 niet meer een zero-emissiezone in.
  • Bestelauto’s in Euroklasse/emissieklasse 5 hebben tot 1 januari 2027 toegang tot een zero-emissiezone.
  • Bestelauto’s in Euroklasse/emissieklasse 6 hebben tot 1 januari 2028 toegang tot een zero-emissiezone.

Voor sommige voertuigen geldt een vrijstelling of kan er een ontheffing worden aangevraagd. Lees meer over vrijstellingen en ontheffingen >

ZES-toegang_ZE-zones bestelauto website kopiëren.jpg

 

TOEGANGSEISEN VRACHTAUTO'S

  • Alle nieuwe vrachtauto’s die ná 1 januari 2025 op kenteken worden gezet moeten emissievrij zijn in een zero-emissiezone.

  • Alle vrachtauto’s moeten vanaf 1 januari 2030 emissievrij zijn in een zero-emissiezone.

Overgangsregelingen:

  • Bakwagens (N2 of N3 >3500 kg.) in Euroklasse/emissieklasse 6 die ná 1 januari 2020 en opleggertrekkers (N2 of N3 >3500 kg.) Euroklasse/emissieklasse 6 die ná 1 januari 2017 op kenteken zijn gezet, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot een zero-emissiezone.

Voor sommige voertuigen geldt een vrijstelling of kan er een ontheffing worden aangevraagd. Lees meer over vrijstellingen en ontheffiingen >

ZES-toegang_ZE-zones vrachtauto website.jpg

OVERSTAPPEN NAAR DUURZAAM TRANSPORT

Overstappen naar duurzaam en uitstootvrij vervoer is nog niet altijd even makkelijk. Waar begin je als ondernemer? Daarvoor hebben wij een stappenplan gemaakt om je goed op weg te helpen.


PERSOONLIJK ADVIES

Wil je graag persoonlijk advies? Een aantal gemeenten/regio's hebben logistieke makelaars die je graag helpen. Ze zijn er om zowel kleine en grote ondernemers te ondersteunen bij de overstap naar zero-emissievoertuigen en schonere logistiek. Voor ieder bedrijf specifiek kijken ze wat de meest efficiënte en voordelige oplossing is. Je vindt meer informatie over deze logistieke makelaars op de pagina's van de gemeente.

Waar komen de ZERO-EMISSIEzones?

Inmiddels hebben de volgende 28 gemeenten de ambitie tot invoering of een besluit tot invoering van een zero-emissiezone genomen. De ingangsdata van de zero-emissiezones in de diverse steden verschillen. Bekijk de pagina van de gemeente voor meer informatie. De gemeenten Almere, Zaanstad en Hoorn zijn een ZE-zone aan het onderzoeken.

Almere (onderzoeksfase) Groningen 1-4-2025
Alphen aan den Rijn 1-7-2026 Haarlem 1-1-2025
Amersfoort 1-1-2025 Hilversum 1-1-2026
Amsterdam 1-1-2025 ’s Hertogenbosch 1-3-2025
Apeldoorn 1-1-2025 Hoorn (onderzoeksfase)
Assen 1-1-2025 Leiden 1-1-2025
Delft 1-1-2025 Maastricht 1-1-2025
Den Haag 1-1-2025 Nijmegen 1-1-2025
Deventer 1-1-2025 Rotterdam 1-1-2025
Dordrecht 1-1-2026 Schiphol 1-1-2026
Ede 1-1-2026 Tilburg 1-1-2025
Eindhoven 1-1-2025 Utrecht 1-1-2025
Enschede 1-7-2025 Zaanstad (onderzoeksfase)
Gouda 1-1-2025 Zwolle 1-1-2025
   

Wil je de ZE-zones op de kaart bekijken, klik dan hier.



 

Welke subsidies en fiscale regelingen zijn er?

subsidie regelingen ZES.jpg

 

Er zijn diverse subsidies en fiscale regelingen voor de aanschaf van een elektrische bestel- of vrachtauto. Bekijk hier het overzicht van subsidies en fiscale regelingen. 


Wat kun je doen?

Kom je vaak in binnensteden die een ZE-zone krijgen of werk je vanuit de binnenstad waar een ZE-zone gaat komen? Dan gaat er écht iets voor je veranderen en kan het zijn dat je de zone straks niet meer inkomt. Hoe kan je straks je diensten nog leveren in de binnenstad? Lever je goederen, misschien kan je dan gebruik maken van stadshubs. Dit zijn verzamelpunten voor goederen buiten de zone. Van daar gaat het emissievrij naar de eindbestemming in de binnenstad. Zelf gaan rijden in een elektrische bestelauto heeft ook voordelen, zeker bij de huidige brandstofprijzen. Je krijgt subsidie en betaalt geen wegenbelasting. 


 

   HANDIGE LINKS

             Stappenplan elektrisch rijden 

             Subsidies & fiscale regelingen  

                        Rekentools  

             Veelgestelde vragen


nieuws

Groepsfoto.jpg

Bijeenkomst Uitvoeringsagenda Stadslogistiek

26 mei 2023

Een impressie van de bijeenkomst van 24 mei 2023

Lees meer (Bijeenkomst Uitvoeringsagenda Stadslogistiek)
Wethouder Ashley North bij nieuw oplaadpunt.JPG

Nieuws uit gemeente Leiden

17 mei 2023

Leiden zet elektra-aansluitingen voor evenementen en markt ook in als oplaadpunt

Lees meer (Nieuws uit gemeente Leiden)
Elektrische-bestelbusjes.jpg

De zero-emissiezones komen eraan

11 mei 2023

5 tips voor zzp’ers om over te stappen naar uitstootvrij vervoer

Lees meer (De zero-emissiezones komen eraan)

tools

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige zero-emissiezone of moet je daar zijn voor het afleveren van goederen of service-logistiek? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent voor je bedrijfsvoering, zowel financieel als organisatorisch. Dat kan met deze door Districon en Panteia ontwikkelde tools. Deze tools helpen je slim op weg naar emissievrije logistiek. 

TCO-model vracht 

Met het Total Cost of Ownership-model (TCO-model) kunt u een inschatting maken van de kosten van een heavy-duty BEV (vrachtvoertuigen van 3,5 ton of meer) over de hele levenscyclus.

Online simulator elektrisch rijden

Met deze uiterst praktische webtool krijg je als ondernemer snel en eenvoudig inzicht in wat elektrisch rijden betekent voor je bedrijfsbeleid, zowel financieel als organisatorisch.

ze-zones

 

ze-zones op de zes kaart

Benieuwd welke zero-emissiezones zijn aangekondigd door gemeenten? Of ben je nieuwsgierig waar de ZE-stadshubs liggen? Op deze interactieve kaart vind je deze en andere relevante geografische data, zoals de locaties van winkelgebieden, waterstoflaadpunten en milieuzones. 

Bekijk de kaart