de zero-emissiezones komen eraan

Om de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad te verbeteren en de overlast te beperken stellen 29 gemeenten een gebied in zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Zo’n gebied noemen we een zero-emissiezone (afgekort: ZE-zone). Dit betekent dat bestel- en vrachtauto’s in de ZE-zone vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling, geld er voor sommige voertuigcategorieën een vrijstelling en komen er ontheffingen

Op deze site lees je waar de zones komen, vanaf wanneer ze ingaan, voor wie ze gelden en hoe ondernemers zich het beste kunnen voorbereiden op de komst van de ZE-zones.

Waar komen de ZE-zones?

Wat zijn de overgangsregelingen?

Vrijstellingen en ontheffingen

Stappenplan elektrisch rijden

Subsidies en fiscale regelingen

Veelgestelde vragen


Heb je een vraag?

Neem CONTACT met ons op.

 
De website opwegnaarZES.nl is een initiatief van de ondertekenaars van de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek. De redactie van de website wordt gevoerd door het Ministerie IenW in samenspraak met SPES, de deelnemende gemeenten en branche- en werkgeversorganisaties.

Via de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek onderzoeken publieke en private partijen sinds 2014 hoe ze de binnensteden zero-emissie gaan bevoorraden. Er zijn geweldige initiatieven ontwikkeld en inmiddels zijn ruim 200 partijen aangesloten.

De noodzaak tot stevigere en snellere CO2-maatregelen nam de laatste jaren toe en leidde in 2019 tot het Klimaatakkoord. Daarin werden de doelen voor stadslogistiek concreet, zoals de invoering van 30 tot 40 zero-emissiezones van de grootste gemeenten voor vrachtauto’s en bestelauto’s in 2025. Die kunnen jaarlijks 1,0 megaton CO2-uitstoot besparen.

Zero-emissiezones

Om de 30 tot 40 zero-emissiezones uit het Klimaatakkoord in 2025 te realiseren, moeten we de mooie initiatieven uit de Green Deal verder opschalen. Hiervoor zijn afspraken in de maak tussen gemeenten, branchevertegenwoordigers en de Rijksoverheid. We ontwikkelen een gezamenlijk landelijk actieplan en maken afspraken over uniforme uitgangspunten. Deze afspraken leggen we vast in een zogeheten uitvoeringsagenda.

Lees meer over de zero-emissiezones

Of ga direct naar de informatie op maat:

Voor gemeentenVoor bedrijven

Tijdlijn

tijdlijn-desktop.png

Link naar check

OVERSTAPPEN NAAR DUURZAAM TRANSPORT

Overstappen naar duurzaam en uitstootvrij vervoer is nog niet altijd even makkelijk. Waar begin je als ondernemer? Daarvoor hebben wij een stappenplan gemaakt om je goed op weg te helpen.

PERSOONLIJK ADVIES

Wil je graag persoonlijk advies? Een aantal gemeenten/regio's hebben logistiek makelaars die je graag helpen. Ze zijn er om zowel kleine en grote ondernemers te ondersteunen bij de overstap naar zero-emissievoertuigen en schonere logistiek. Voor ieder bedrijf kijken ze wat de meest efficiënte en voordelige oplossing is. Je vindt meer informatie over deze logistieke makelaars op de pagina's van de gemeenten.

Logistiek makelaar Mark Luikens

Video: Logistiek makelaar Mark Luikens

Video: Logistiek makelaar Michael van Wijngaarden


VERHALEN VAN ANDERE ONDERNEMERS

Check ook de website doehetzero.nl. Die is speciaal gemaakt voor de kleine MKB-er en ZZP-er. Om hen te helpen en inspireren in de transitie naar zero-emissie vervoer.

Link naar video van de hovenier

Hovenier Willemstein uit Waddinxveen.

Link naar video van de action

Winkelketen Action over ZE-vrachtauto's.

Link naar video over glashandel van Ooijen

Glashandel van Ooyen uit Landgraaf.

Link naar video ondernemers uit Limburg

Limburgse ondernemers aan het woord over de invoering van de ZE-zones.