Om de overstap voor ondernemers haalbaar te maken, gelden er verschillende ingangsdata voor verschillende voertuigen. Zo mogen de schonere bestelauto's en jongere vrachtauto's wat langer in de ZE-zones komen. De toegangsregels zie je in onderstaande afbeeldingen.

Heb je geen toegang tot de ZE-zone? Dan kan je mogelijk gebruik maken van een ontheffing


Toegangsregels bestelauto's

 

  • Alle bestelauto's die vanaf 1-1-2025 op kenteken worden gezet moeten zero-emissie aangedreven zijn om de ZE-zone binnen te mogen. Dit geldt niet voor oldtimers, rolstoeltoegankelijke voertuigen en voertuigen die vanwege een handicap voor 500 euro of meer zijn aangepast.
  • Bestelauto's met een emissieklasse 4 of lager hebben geen toegang tot de ZE-zones.
  • Bestelauto's met een emissieklasse 5 hebben tot 1-1-2027 toegang tot de ZE-zone.
  • Bestelauto's met een emissieklasse 6 hebben tot 1-1-2028 toegang tot de ZE-zone.

Vrijgesteld voor de ZE-zone zijn:

  • Voertuigen van 40 jaar of ouder (oldtimers).
  • Rolstoeltoegankelijike voertuigen.

Toegangsregels vrachtauto's

 

  • Alle nieuwe vrachtauto's die vanaf 1-1-2025 op kenteken worden gezet moeten zero-emissie aangedreven zijn om de ZE-zone binnen te mogen. Dit geldt niet voor kermis- en circusvrachtauto’s, vrachtauto’s voor exceptioneel transport, verhuisauto’s, vrachtauto’s met een laadkraan met een hefvermogen van 35 tonmeter of meer en voor vrijgestelde voertuigen met een carrosseriecode 15, 16, 19, 23, 26, 27, 31 en aanduiding speciale doeleinden SB en SF. Deze regeling geldt tot 1-1-2030.

  • Euro 6 bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) tussen 1-1-2017 en 31-12-2019 hebben tot 1-1-2028 toegang tot de ZE-zones. Deze voertuigen vallen niet onder de overgangsregeling, maar krijgen automatisch een ontheffing voor alle ZE-zones.

  • Euro 6 bakwagens die op 1-1-2025 max. 5 jaar oud (vanaf DET) zijn, hebben tot 1-1-2030 toegang tot de ZE-zones.

  • Euro 6 opleggertrekkers die op 1-1-2025 max. 8 jaar oud (vanaf DET) zijn, hebben tot en met 1-1-2030 toegang tot de ZE-zones. 

​​Vrijgesteld voor de ZE-zone zijn:

Waar vind ik de emissieklasse en/of Datum Eerste Toelating?

Je kan de emissieklasse en Datum Eerste Toelating (DET) van een voertuig op basis van het kenteken vinden op de website van de RDW.


Regels en regelingen per type voertuig

 

Bij de invoering van de zero-emissiezones gelden er verschillende regels voor diverse voertuigcategorieën. Bekijk hier welke regels dat zijn. Staat uw voertuig er niet tussen en wilt u de toegangsregels weten? Neem dan contact met ons op.