Veelgestelde vragen
Waarom zou ik in mijn gemeente een zero-emissiezone voor stadslogistiek invoeren?
Alleen als de 30-40 grootste gemeenten in Nederland een zero-emissiezone invoeren, kunnen we de reductie van 1 megaton CO2 realiseren om te voldoen aan de afspraken uit het Parijsakkoord. Een zero-emissiezone leidt niet alleen tot vermindering van de uitstoot van CO2, maar ook een betere luchtkwaliteit en minder overlast door vrachtverkeer in de stad. Dit maakt het centrum van uw gemeente aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers.
Kan ik ook besluiten geen zero-emissiezone in te voeren? Wat gebeurt er als ik dat niet doe?
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat indien de uitvoeringsagenda’s in 2025 nog niet geleid heeft tot het instellen van middelgrote zero-emissie zones in 30-40 steden, de Rijksoverheid (indien nodig) in overleg met betrokken partijen wettelijke maatregelen opstelt om in 2030 zero-emissie zones voor logistiek in te stellen. De voortgang van het aansluiten van gemeenten zal gemonitord worden.
Waar kan SPES mij als gemeente mee helpen?
Het Samenwerkings Project Expertpool Stadslogistiek (SPES) ondersteunt gemeenten bij de invoering van een zero-emissiezone voor stadslogistiek. Meer informatie over de diensten van SPES staat op de pagina Informatie voor gemeenten.
Hoe zorg ik als gemeente voor een goede onderbouwing van het Verkeersbesluit?
De juridische handreiking helpt om tot een zorgvuldig verkeersbesluit te komen.
Wat is mijn rol als gemeente op het gebied van de realisatie van laadinfrastructuur?
De gemeente heeft een verantwoordelijkheid, maar kan die op verschillende manier invullen (zelf doen, uitbesteden etc.). Er is hiertoe een handreiking opgesteld: Handreiking Logistiek Laden DEF (nklnederland.nl)