Financiële voordelen voor uitstootvrij transport

Welke fiscale voordelen en subsidies zijn beschikbaar?

20 oktober 2020 | Het kabinet wil ondernemers tegemoetkomen in de aanschafkosten voor een schone bestelauto of vrachtwagen. Welke fiscale voordelen en subsidies zijn daarvoor beschikbaar?

Subsidie

De subsidieregeling waar gebruik van gemaakt kan worden, heet DKTI3 en start volgend jaar. Het komt ondernemers tegemoet bij de aanschaf van elektrische vrachtauto’s en laadvoorzieningen. Het doel is om bedrijven samen ervaring te laten opdoen met de grootschalige inzet van zero-emissievoertuigen. Daarnaast moet het de samenwerking tussen bedrijven die investeren in de voertuigen bevorderen, of tussen bedrijven die investeren in voertuigen en bedrijven die investeren in tank- of laadinfra. 

Meer informatie over de nieuwe subsidieregeling vind je hier. Ondernemers en organisaties kunnen via een consultatie hun mening geven over het plan.

Fiscale voordelen

Er zijn 2 manieren om fiscaal voordelig te investeren in milieuvriendelijke technieken. Dat kan met de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Om daar gebruik van te kunnen maken, geldt een aantal voorwaarden. Die zijn te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.