case
duurzame stadsdistributie

Slimme initiatieven voor schoner leveren en bevoorraden

20 oktober 2020 | Het bevoorraden van de drogist, kledingwinkel of kantoren zorgt voor veel congestie en uitstoot in de stad. Tegelijkertijd willen we dat de stad aantrekkelijk en duurzaam wordt en blijft. Bedrijven zijn daarom steeds vaker op zoek naar slimme initiatieven voor duurzame stadsdistributie.

Resultaten

Logistiek dienstverlener CB heeft al flink stappen gezet op het gebied van duurzame distributie. Het bedrijf stelde het doel om voor 2020 40% minder CO2- en 80% minder fijnstofuitstoot te realiseren. Dit doen ze door verschillende duurzame projecten op te pakken. Zo werken ze samen met andere vervoerders zoals PostNL om te zorgen dat er minder kilometers gereden wordt. Daarnaast levert CB in verschillende steden zendingen af aan de rand van de stad. Elektrische voertuigen van een lokale partner garanderen vervolgens CO2-neutrale aflevering en nul fijnstofuitstoot. Ook rijdt CB in thuisstad Culemborg met een eigen elektrische bakfiets en in Amsterdam-Centrum met een eigen elektrische bus.

Nog een transportbedrijf dat duurzame initiatieven omarmt, is Peeters Vervoercentrale. Sinds een jaar of acht verzorgt dit bedrijf duurzame last minute distributie in Noord-Holland, Utrecht en een groot deel van Zuid-Holland. Daarnaast leveren ze efficiënt transport door heel Nederland en omringende landen. Het wagenpark bestaat uit tientallen vrachtwagens, waarvan meerdere elektrisch aangedreven.

Vervolg

Sinds het voorjaar van 2020 gebruikt CB ook Bio-LNG voor de lange afstanden. Daarmee besparen ze tot 99,8% aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel. De praktijkgegevens van de inzet van deze trucks worden gedurende 1,5 jaar verzameld en geanalyseerd, als onderdeel van een Europese studie. CB krijgt subsidie om met Bio-LNG te rijden. Dit maakt deze brandstof net zo duur als LNG. Tijdens de studie rijdt CB met verschillende blends (verschillende verhoudingen Bio-LNG/fossiele LNG).

Informatie

Voor meer informatie over duurzame stadsdistributie kun je contact opnemen met Jacco van der Kamp, j.van.der.kamp@cb.nl (CB) en Sjaak de Vries sjaak@vsdv.nl (Peeters Vervoercentrale)

CB logistics

Foto: TLN

André Groot
Het streven van de stad Amsterdam om in 2025 emissieloos goederen te bezorgen krijgt nu bij Peeters Vervoercentrale al een passende invulling en zal zich de komende periode alleen maar uitbreiden
André Groot
algemeen directeur, Peeters Vervoercentrale