SPES-project: Dashboard geeft inzicht in goederenstromen

De gemeente Utrecht beschikt over informatie over goederenstromen, maar dit geeft geen inzicht in de ontwikkelingen naar slimme en schone mobiliteit. Daarom liet de gemeente door Districon met ondersteuning van SPES een dashboard ontwikkelen. Dit dashboard biedt inzicht in de huidige transport- en goederenstromen in, naar en uit Utrecht, en het effect van beleidsmaatregelen op uitstootvermindering en het terugdringen van voertuigen en/of voertuigkilometers.

 

Aart Meijles, gemeente Utrecht: “We hadden beperkt zicht op de omvang van stadslogistiek. Dat is bij andere gemeenten vaak niet anders. Beschikbare kennis betreft vaak momentopnamen, en dan nog verouderd. Inzichten houden weinig rekening met toekomstige ontwikkelingen. Ook zijn de data vaak niet digitaal beschikbaar.” Om actueel inzicht te krijgen in stadslogistiek en de effecten van maatregelen zoals de voorgenomen nul-emissie zone beter te kunnen inschatten werd onderzoeksbureau Districon in de arm genomen.

Districon ontwikkelde voor de gemeente een interactief digitaal dashboard op basis van historische data. Door de data jaarlijks te actualiseren kunnen meerdere jaren met elkaar vergeleken worden. Zo kan beoordeeld of bepaald beleid effect heeft gehad en of bepaalde vervoersectoren extra aandacht of juist minder aandacht behoeven om de invoering van de nul-emissiezone en flankerend beleid te laten slagen.

Sanne Aelfers, Districon: “We zijn erin geslaagd om de gemeente op basis van CBS-data en gemeentelijke cameradata online inzicht te geven in de goederenstromen van, naar en binnen Utrecht. Het dashboard kan met beperkte aanpassingen ook voor andere gemeenten ontwikkeld worden. We doen dat bijvoorbeeld voor Groningen, ook in een SPES-project.”

Een gemeente kan het dashboard zelf bijhouden door jaarlijks CBS-data te kopen. Cameradata kunnen zelfs op elk moment ingeladen worden. Als gemeenten niet beschikken over cameradata kan naar alternatieve dataverzameling gekeken worden. 

Aart Meijles: “Wij zijn heel blij met dit nieuwe instrument, het helpt ons om ons beleid effectiever te maken. We raden dit andere gemeenten van harte aan.”