case
Nieuwe kantoor booking.com: bouwen op een postzegel

Minder hinder door aanvoer van materialen via het water

Booking kantoor

Foto: gemeente Amterdam

Resultaten

Betonfabrikant VBI levert voor dit project 20,000 m2 kanaalplaatvloeren over het water aan, met ongeveer 20 scheepstransporten. Dat komt neer op zo’n 1000 vierkante meter per vracht, terwijl een vrachtwagen per rit gemiddeld nog geen 75 vierkante meter vervoert. Niet alleen kanaalplaatvloeren worden per boot vervoerd, maar ook materiaal als prefab stalen palen en netten voor de wapening. Kranen op de kade kunnen nu optimaal worden ingezet. De betonplaten blijven aan boord langs de kade, totdat de kranen op de kade beschikbaar zijn. Ideaal, vindt ook VBI, omdat het zo de vloerdelen gecontroleerd naar één locatie kan brengen en lossen. Dat voortkomt wachttijden op de bouwplaats zelf.

De aanvoer over water is ook prettiger voor de omwonenden. Voor hen stelde de gemeente Amsterdam eisen aan de bouwer voor de bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie (BLVC-plan) tijdens de bouw. Dat plan geeft per ontwikkelfase aan hoe het project wordt uitgevoerd. Om die kaders te bepalen, betrok de gemeente in een vroeg stadium de ontwikkelaar, de bouwinspecteurs en de adviseurs bij het project. Doel: uiteindelijk zo min mogelijk vrachtwagens die af en aan rijden op een drukbezochte locatie in de binnenstad. De aanvoer en opslag met schepen draagt bij aan een verlaging van geluid- en omgevingshinder en van de CO2-uitstoot.

20 oktober 2020 | In de drukke binnenstad van Amsterdam is de ruimte op en rond de bouwplaats steeds schaarser. Leveranciers moeten precies op tijd op een zo slim mogelijke manier hun bouwmaterialen leveren. Ook bij de bouw van het nieuwe Booking.com kantoor, vlakbij Centraal Station, stonden ze voor deze uitdaging. De oplossing: het bouwvervoer van weg naar water verplaatsen.

In 2018 sloegen Port of Amsterdam, gemeente Amsterdam, Waternet en TNO de handen ineen onder de noemer Amsterdam Vaart! met als doel om bouw- en goederenvervoer van de weg naar het water te verplaatsen. De bouw van het Booking.com kantoor op het Amsterdamse Oosterdokeiland is een van de negen projecten die met hulp van Amsterdam Vaart! bouwmateriaal over water vervoert.

Kim Borgmann
Alles moet op tijd, op een zo slim mogelijke manier geleverd worden in de super drukke binnenstad waar de kades op instorten staan. Er is dus steeds meer noodzaak voor alternatieven op het gebied van slimme logistiek
Kim Borgmann
projectleider , Amsterdam Vaart!

Vervolg

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id estvoluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est luptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est

Informatie

Voor meer informatie of vragen over vervoer van bouw- en goederenvervoer via water kun je contact opnemen met Kim Borgmann, projectleider van Amsterdam Vaart! via kim.borgmann@portofamsterdam.com.