STAPPENPLAN ELEKTRISCH RIJDEN
Overstappen naar duurzaam en uitstootvrij vervoer is nog niet altijd even makkelijk. Waar begin je als ondernemer? En waar moet je allemaal aan denken als je de overstap naar elektrisch rijden wilt maken? Inmiddels zijn er veel tools en handreikingen die ondernemers kunnen helpen bij de overgang naar elektrisch rijden. Ook tools waar aanbevelingen op basis van de eigen logistieke operatie (jaarkilometrage, vlootomvang, beladingsgraad) worden gedaan. Wij zetten de stappen voor je op een rij.
WAAROM OVERSTAPPEN NAAR UITSTOOTVRIJ VERVOER?
Zo’n 30 tot 40 grote gemeenten gaan zero-emissiezones inrichten voor stadslogistiek. Dat betekent dat deze binnensteden vanaf 1 januari 2025 alleen nog toegankelijk zijn voor emissieloze bestel- en vrachtauto’s. Het is verstandig om op tijd aan de slag te gaan, zodat je straks goed voorbereid bent. Lees hier meer over de ZE-zones of bekijk in een kaartje waar deze zones komen. Wil je weten of jouw zakelijke voertuig in 2025 de zero-emissiezones nog in mag? Check het hier aan de hand van je kenteken. In bepaalde gevallen is er meer tijd nodig om de overstap naar een elektrische bestelauto haalbaar en betaalbaar te maken. Daarom is er ook een overgangsregeling.
Er zijn meer redenen om over te stappen naar emissieloos vervoer. Zo is elektrisch rijden in de toekomst de nieuwe norm. Elektrische voertuigen beperken de CO2 uitstoot (kijk op co2meter.nu als je benieuwd bent hoeveel CO2 je voertuigen uitstoten). Klanten én investeerders stellen steeds hogere eisen aan duurzaamheid en ook voertuigfabrikanten gaan steeds meer elektrische voertuigen verkopen om aan Europese verkoopnormen te voldoen. Tot slot, financieel wordt elektrisch rijden – mede door subsidies en fiscale regelingen – op termijn een aantrekkelijke keuze.
HOE STAP IK OVER OP UITSTOOTVRIJ VERVOER?
Stap voor stap op weg naar uitstootvrij vervoer
Voor ondernemers heeft Natuur & Milieu een duidelijk stappenplan Bereid je je bedrijf voor op de zero-emissiezones opgesteld. Hiermee maak je een plan voor de transitie naar zero-emissievervoer. Begin met het bepalen wat de mogelijkheden en kosten zijn voor zero-emissievervoer. Stap je bijvoorbeeld over naar een vergelijkbaar elektrisch vervoermiddel of is een alternatief als een vrachtfiets ook een optie? En welke instanties kunnen je helpen bij het aanvragen van subsidies?
Veelgestelde vragen over elektrisch rijden
Er wordt veel gepraat over elektrisch rijden. Wat kost zo’n voertuig bijvoorbeeld en verliest het niet heel snel zijn waarde? Hoe ver kun je rijden met een volle accu en wordt de actieradius in de toekomst nog groter? Deze en meer vragen rondom elektrisch rijden en de kosten, veiligheid, duurzaamheid en actieradius vind je op Nederland Elektrisch. Het overzicht wordt minimaal elk half jaar bijgewerkt op basis van de nieuwste informatie.
HOE KIES IK EEN VOERTUIG?
Welke e-bestelbussen zijn er?
Het aanbod van elektrische bestelauto’s (N1) wordt steeds groter. Ga je voor een compacte bestelauto, een middelgrote of ben je op zoek naar een grote bestelbus? Klik hier voor een overzicht van alle elektrische bestelbussen, inclusief de belangrijkste specificaties als aankoopprijs en actieradius.
Advies op maat
Heb je behoefte aan persoonlijk advies over welk voertuig je moet kiezen? Met de Online simulator elektrisch rijden zie je hoe groot de batterij moet zijn, waar je het beste kunt laden en met welke kosten je rekening moet houden. Of ga naar www.welkeebestelbus.nl. Hier kun je op basis van je kenteken je huidige bestelauto vergelijken met een elektrisch alternatief. De tool houdt rekening met de eigenschappen van je huidige voertuig, maar ook met onder andere de dagelijkse reisafstand en de brandstofprijs. Je kunt hier ook meteen subsidie aanvragen.
Overzicht zwaardere elektrische voertuigen
Heeft jouw bedrijf vooral te maken met zwaardere vrachtvoertuigen (N3)? De Europese truck federatie ACEA heeft een overzicht van beschikbare elektrische vrachtvoertuigen van haar leden opgenomen. De HCNP heeft in september 2022 een overzicht gemaakt specifiek met voor Nederland beschikbare e-trucks inclusief voertuigen van ombouwers. Met de TCO-vracht-tool krijgt je inzicht in de total cost of ownership van een elektrisch vrachtvoertuig.
Op zoek naar nog meer uitgebreide informatie? Bekijk dan de ZETI tool voor een overzicht van alle e-trucks die wereldwijd beschikbaar zijn, met een uitgebreide set van filtermogelijkheden.
HOE LAAD IK MIJN VOERTUIG
De ideale laadoplossing voor jouw elektrische vloot
Om bij je bedrijfslocatie zelf laadpunten te realiseren vind je in de startgids Laden van elektrische auto’s op de zaak een duidelijk stappenplan. Hoeveel laadpalen heb je bijvoorbeeld nodig en welk kostenplaatje hangt daaraan? En met welke partijen – zoals netbeheerder, leasebedrijven en betrokkenen binnen de eigen organisatie – moet je allemaal rekening houden? De startgids helpt bedrijven stap voor stap op weg om de juiste keuzes te maken.
Laadoplossingen voor zwaardere (vracht)voertuigen (N2-/N3-categorie) staan in de Handreiking depotladen van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Hier vind je concrete tips over het realiseren van zwaardere laadinfrastructuur op het depot. Zo vind je het antwoord op belangrijke vragen rondom de kosten, verschillende typen laadpalen, de netwerkaansluiting, de laadlocatie, de (voorbereiding op) de werkzaamheden.
Voor het aanleggen van een eigen laadplein, bekijk dan het Laadplein Kostenmodel. Op basis van het verwachte aantal elektrische voertuigen wordt een laadplein samengesteld. Ook wordt weergegeven met welke investeringen je rekening moet houden.
Snellader aanschaffen
Laden op hoog vermogen (DC-laden) kan voor sommige bedrijven met zware voertuigen een onmisbare schakel naar zero-emissievervoer zijn. Wil je als ondernemer een snellader aanschaffen? Gebruik dan de Basisset DC-laadinfrastructuur om te kijken aan welke eisen de DC-laadinfrastructuur moet voldoen.
Laden onderweg?
Voor het laden van personenvoertuigen en bestelbussen zijn talloze tools beschikbaar met (snel)laadpunten waar onderweg geladen kan worden. Voor trucks is er nog een beperkt aantal openbare laadvoorzieningen. De verwachting is dat het aantal laadpunten voor trucks snel zal toenemen. Op de site van Clean Energy Hubs worden deze laadpunten voor trucks bijgehouden.
KAN IK LADEN OP MIJN NETAANSLUITING?
Voor de laadpalen is de juiste netaansluiting nodig. Controleer daarvoor eerst of je huidige aansluiting voldoet voor het opladen van een elektrisch wagenpark en neem contact op met jouw regionale netbeheerder. Met de rekentool ‘Portaal Logistiek’ kun je een inschatting maken van het piekvermogen als je je wagenpark elektrificeert. Je vult je gegevens in en krijgt binnen drie weken van je regionale netbeheerder terugkoppeling over de haalbaarheid van een aansluiting binnen de beschikbare netcapaciteit.
Laden bij beperkte netcapaciteit
Als blijkt dat het elektriciteitsnet de grote vraag niet aankan, kan er netcongestie ontstaan. Dit betekent dat het zó druk is op het elektriciteitsnetwerk dat het letterlijk knelt. In dat geval is er een aantal mogelijkheden om toch meer elektriciteit te kunnen gebruiken. Een overzicht van deze mitigerende maatregelen vind je in het document Laden voor logistiek bij beperkte netcapaciteit. Met slim laden kun je je laadvraag op de beschikbare netcapaciteit aanpassen. Hiermee voorkom je netverzwaringen, je bespaart kosten en duurzame energie wordt beter benut. Lees meer over het reduceren van CO2 en kosten voor bedrijven.
Wat is de verwachte laadvraag?
Alvast inzicht krijgen wat de verwachte laadvraag is op jouw bedrijventerrein? Op de interactieve kaarten Logistieke laadprognoses op bedrijventerreinen zie je hoeveel bestel- en vrachtauto’s er naar schatting zijn in Nederland en hoeveel daarvan naar verwachting elektrisch worden. Het dashboard geeft een overzicht van het laadvermogen van de bedrijventerreinen per regio, provincie of gemeente.
Zo kun je de risico’s inschatten wat betreft de beperkte netcapaciteit. Ook interessant als je overweegt om samen met een ander bedrijf een collectief laadplein aan te laten leggen om investeringskosten en netaansluiting te delen.
FINANCIËLE HULP
Om de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren zijn er verschillende mogelijkheden tot financiële ondersteuning. Zo zijn er subsidieprogramma’s voor bestelbussen ((SEBA), vrachtwagens (AanZET) en emissieloos bouwmaterieel (SSEB).
Een overzicht van meer fiscale regelingen en subsidies voor elektrisch rijden vind je op deze website.
Dit stappenplan is tot stand gekomen door Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL-Werkgroep Logistiek en Vliegende Brigade) in samenwerking met Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL), NAL-regio's G4 en MRA-e, Evofenedex, TLN, Connekt, Lean & Green en ElaadNL.