Kan ik laden op mijn netaansluiting?
Voor de laadpalen is de juiste netaansluiting nodig. Controleer daarvoor eerst of je huidige aansluiting voldoet voor het opladen van een elektrisch wagenpark en neem contact op met jouw regionale netbeheerder.
Met de Laadscantool kun je jouw situatie in kaart brengen.
Wil je inzicht krijgen in de aanwezige, benodigde transportcapaciteit voor bestaande contracten, de wachtrij-informatie en de congestiesituatie in jouw gebied? Bekijk dan de Capaciteitskaart elektriciteitsnet.
Laden bij beperkte netcapaciteit
Als blijkt dat het elektriciteitsnet de grote vraag niet aankan, kan er netcongestie ontstaan. Dit betekent dat het zó druk is op het elektriciteitsnetwerk dat het letterlijk knelt. In dat geval is er toch een aantal mogelijkheden om alsnog elektrische voertuigen te laden.
Zo kun je met slim laden je laadvraag op de beschikbare netcapaciteit aanpassen. Hiermee voorkom je netverzwaringen, je bespaart kosten en duurzame energie wordt beter benut. Ook zijn er andere oplossingen, zoals het toepassen van een batterijsysteem om voldoende vermogen te leveren. In de praktische online handreiking Mitigerende maatregelen van NKL vind je zes concrete maatregelen, achtergrondinformatie en handige praktijkvoorbeelden.
Wat is de verwachte laadvraag? -> Wat is de situatie op mijn bedrijventerrein?
Bevindt jouw bedrijf zich op een bedrijventerrein? De verwachte groei van laden voor bestel- en vrachtwagens is in kaart gebracht in het Dashboard bedrijventerreinen van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).
Als er een grote laadbehoefte en netcongestie is op jouw bedrijventerrein, kan het zijn interessant om met je buren op te trekken, bijvoorbeeld voor de realisatie van een collectief laadplein bij een collega met voldoende ruimte en vermogen. Sommige regio’s bieden hier ook begeleiding of advies bij aan, kijk op de Ondernemers-pagina van de NAL-werkgroep Logistiek voor een overzicht van actuele ondersteuning.