De ideale laadoplossing voor jouw elektrische vloot
Om bij je bedrijfslocatie zelf laadpunten te realiseren vind je in de startgids Laden van elektrische auto’s op de zaak een duidelijk stappenplan. Hoeveel laadpalen heb je bijvoorbeeld nodig en welk kostenplaatje hangt daaraan? En met welke partijen – zoals netbeheerder, leasebedrijven en betrokkenen binnen de eigen organisatie – moet je allemaal rekening houden? De startgids helpt bedrijven stap voor stap op weg om de juiste keuzes te maken.
Laadoplossingen voor zwaardere (vracht)voertuigen (N2-/N3-categorie) staan in de Handreiking depotladen van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Hier vind je concrete tips over het realiseren van zwaardere laadinfrastructuur op het depot. Zo vind je het antwoord op belangrijke vragen rondom de kosten, verschillende typen laadpalen, de netwerkaansluiting, de laadlocatie, de (voorbereiding op) de werkzaamheden.
Voor het aanleggen van een eigen laadplein, bekijk dan het Laadplein Kostenmodel. Op basis van het verwachte aantal elektrische voertuigen wordt een laadplein samengesteld. Ook wordt weergegeven met welke investeringen je rekening moet houden.
Snellader aanschaffen
Laden op hoog vermogen (DC-laden) kan voor sommige bedrijven met zware voertuigen een onmisbare schakel naar zero-emissievervoer zijn. Wil je als ondernemer een snellader aanschaffen? Gebruik dan de Basisset DC-laadinfrastructuur om te kijken aan welke eisen de DC-laadinfrastructuur moet voldoen.
Laden onderweg?
Voor het laden van personenvoertuigen en bestelbussen zijn talloze tools beschikbaar met (snel)laadpunten waar onderweg geladen kan worden. Voor trucks is er nog een beperkt aantal openbare laadvoorzieningen. De verwachting is dat het aantal laadpunten voor trucks snel zal toenemen. Op de site van Clean Energy Hubs worden deze laadpunten voor trucks bijgehouden.