Informatie voor bedrijven
Vanaf 2025 worden zero-emissiezones voor bestel- en vrachtauto’s ingevoerd in Nederlandse gemeenten. Als ondernemer, vraag je je vast af: hoe bereid ik mijn bedrijf voor op zero-emissiezones en op duurzame, schone logistiek? In het overzichtelijke stappenplan voor mkb’ers van Stichting Natuur & Milieu, geven wij je avast alle informatie die je moet weten.
Bekijk en download hier het stappenplan
Waar komen de ZE-zones?
Inmiddels hebben de volgende 27 gemeenten een besluit tot invoering van een zero-emissie zone genomen. bekijk de zones hier.

De landelijke regels voor de toegang van bestel- en vrachtwagens tot de zero-emissiezone. Weet je de emissieklasse van jouw voertuig niet, dan kan je deze met je kenteken via deze link opzoeken bij de RDW (na het invoeren van het kenteken vindt je de emissieklasse onder de button motor en milieu).
Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto's, SEBA
Ben je ondernemer en koop of financial-lease je een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto voor het vervoer van goederen? Dan kan je een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Bij operationele lease kan je leasemaatschappij subsidie aanvragen om in aanmerking te komen voor de SEBA. Deze regeling geldt alleen voor bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kg) die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen. Je kan tot maximaal € 5.000 subsidie ontvangen per bedrijfsauto.
Meer informatie over SEBA vind je op de website van de RVO of in deze factsheet.
Mia en Vamil voor ondernemers
Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen zoals een elektrische bestelauto? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
Met de MIA en Vamil kan je belastingvoordeel netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag. Meer informatie over de Mia\Vamil vindt u op de website van de RVO.
Subsidieregeling schoon en emissieloos bouwen, SSEB
Wilt u emissieloze (uitstootvrije) bouwmachines kopen of uw bestaande bouwwerktuigen/zeegaande bouwvaartuigen ombouwen? Of heeft u een innovatief idee om emissieloze (uitstootvrije) bouwmachines en de daarvoor benodigde laadinfrastructuur te verbeteren? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). De regeling richt zich op bouwbedrijven die in Nederland gevestigd zijn die zelf materieel hebben en bedrijven die bouwmaterieel verhuren. Met bouwmachines bedoelen we bouwwerktuigen, hulpfuncties en bouwvoertuigen. Meer informatie over de SSEB vindt u op de website van de RVO.
nieuws
Seminar Zero-emissie stadslogistiek 3 juni
11 mei 2022 Lees meer (Seminar Zero-emissie stadslogistiek 3 juni)Bedrijf in beeld: HubKlup
29 april 2022 Lees meer (Bedrijf in beeld: HubKlup)SPES-project: Informeren, activeren en enthousiasmeren van MKB in Zaanstreek-Waterland
28 april 2022 Lees meer (SPES-project: Informeren, activeren en enthousiasmeren van MKB in Zaanstreek-Waterland)tools
Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige zero-emissiezone of moet je daar zijn voor het afleveren van goederen of service-logistiek? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent voor je bedrijfsvoering, zowel financieel als organisatorisch. Dat kan met deze door Districon en Panteia ontwikkelde tools. Deze tools helpen je slim op weg naar emissievrije logistiek.
Met het Total Cost of Ownership-model (TCO-model) kunt u een inschatting maken van de kosten van een heavy-duty BEV (vrachtvoertuigen van 3,5 ton of meer) over de hele levenscyclus.
Online simulator elektrisch rijden
Met deze uiterst praktische webtool krijg je als ondernemer snel en eenvoudig inzicht in wat elektrisch rijden betekent voor je bedrijfsbeleid, zowel financieel als organisatorisch.
ze-zones

ze-zones op de zes kaart
Benieuwd welke zero-emissiezones zijn aangekondigd door gemeenten? Of ben je nieuwsgierig waar de ZE-stadshubs liggen? Op deze interactieve kaart vind je deze en andere relevante geografische data, zoals de locaties van winkelgebieden, waterstoflaadpunten en milieuzones.