Locatietool Clean Energy Hubs opgeleverd

De tool is te gebruiken voor het identificeren en analyseren van kansrijke locaties voor een Clean Energy Hub en ondersteunt de realisatie van een landelijk dekkend netwerk. 

16 september 2021 | Onlangs leverde Rijkswaterstaat een nieuwe versie van de locatietool Clean Energy Hubs op. Clean Energy Hubs (CEH), tank- of laadstations met minimaal twee duurzame energiebronnen, richten zich vooral op zwaar goederenvervoer. De nieuwe tool bouwt voort op onderzoek van onderzoeksbureau Ecorys uit 2020 naar analyse van kansrijke locaties voor Clean Energy Hubs in Nederland. Het project leverde een goed toegankelijke tool op (in GIS) waarmee stakeholders, zoals de provincies, zelf analyses uit kunnen voeren.

Met de doorontwikkeling is de gebruikersvriendelijkheid sterk verbeterd en is de tool geschikt gemaakt voor extern gebruik. Ook het aantal functionaliteiten is fors toegenomen. Via samenwerking met partnerorganisaties (zoals TLN) en nieuwe services (zoals laadpalen via Ecomovement en aardgasstations via Gibgas), zijn diverse extra kaartlagen toegevoegd. Het is mogelijk om kaarten te exporteren als pdf-format of om ‘eigen’ kaartlagen te importeren, denk bijvoorbeeld aan een lijst met eigen initiatieven.​​​​​​​

De tool is te gebruiken voor het identificeren en analyseren van kansrijke locaties voor een Clean Energy Hub en ondersteunt de realisatie van een landelijk dekkend netwerk.  Het instrument bevat publiek toegankelijke informatie, aanbevolen wordt om de tool in samenwerking met de betrokken provincie te gebruiken.

De tool is ontwikkeld door Learning Community Clean Energy Hubs met daarin vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, verschillende provincies en het Havenbedrijf Rotterdam, de kerngroep is ondergebracht bij provincie Gelderland. Rijkswaterstaat beheert en actualiseert de locatietool.

 

Voor meer informatie over de tool en/of een demonstratie: cleanenergyhubs@gelderland.nl