Jaarlijkse subsidiepot voor elektrische bedrijfswagens leeg

Ondernemers stappen steeds vaker met behulp van subsidie over op een elektrische bedrijfswagens. Het jaarlijkse beschikbare subsidiebudget voor schone bedrijfsauto’s is sinds vandaag op. In totaal komen er met deze regeling dit jaar ruim 5.000 elektrische bedrijfsauto’s op de weg bij. In totaal was er 22 miljoen euro beschikbaar. De subsidieregeling loopt tot en met 2025 en wordt ieder jaar opnieuw opengesteld. Voor 2023 stelt staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) 33 miljoen euro beschikbaar.

Heijnen: “Dat deze subsidie nu op is, laat zien dat steeds meer ondernemers de overgang willen maken naar emissieloos rijden. Ik vind dat een positief signaal. Voor nog niet alle ondernemers is elektrisch rijden nu al aantrekkelijk, maar je ziet het steeds meer. De post, een pakketje, de boodschappen, steeds vaker rijden stille en schone bestelbussen door de straat. Dat is echt vooruitgang en dat gaan we de komende jaren doorzetten.”

Ondernemers stappen over op elektrisch rijden

Nederland werkt toe naar een mobiliteitssector zonder uitstoot. Onze inzet is om in 2030 de uitstoot van alle sectoren tezamen met ten minste 55% gereduceerd te hebben ten opzichte van 1990. Schoon vervoer helpt dat doel te bereiken.

Een elektrische bestelauto is daar een voorbeeld van. Het kabinet wil ondernemers helpen over te stappen, bij voorkeur op het moment dat ze van plan waren om een ander voertuig te kopen. Ondernemers kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming bij de aanschaf van een elektrisch voertuig. Door subsidie en belastingvoordelen kunnen ze, afhankelijk van de grootte van hun bedrijf, 40% tot 60% van de meerkosten van een elektrisch voertuig vergoed krijgen.

Meer bestelauto's in 2023

Met deze subsidie komen er dit jaar ruim 5.000 schone bestelwagens op de weg bij. Gemiddeld wordt er per auto ongeveer 4.200 euro subsidie verstrekt. Het percentage nieuw verkochte bestelwagens dat emissieloos is, stijgt. Dit jaar gaat het om ongeveer 7%. In totaal rijden er in Nederland ruim 900.000 bestelwagens rond.

Op dinsdag 10 januari wordt de subsidieregeling voor elektrische bedrijfsauto’s wederomopengesteld. Ook volgend jaar is het maximale bedrag per bestelbus 5.000 euro. Totaal is in 2023 33 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers die overstappen naar een elektrische bestelauto. Dit geldt voor alle nieuwe bestelauto’s, koop of lease. 

Voor meer informatie over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) zie rvo.nl/seba.